Fasta sångpedagoger

Bengt Nordfors

Bengt Nordfors är Stockholm Opera Centers grundare och studieledare, med över 40 års pedagogisk erfarenhet. Han har sjungit huvudroller både i opera och musikal, är diplomerad sångpedagog, körpedagog, dirigent och musikalisk upphovsman – utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Teaterhögskolan i Göteborg samt Musikhögskolan i Malmö.

Han blev redan under studietiden knuten som solist till Göteborgsoperan, där han sjöng flera huvudroller. 1986 vann han Mozart-priset i den internationella tävlingen Belvedere Wettbewerb – då som baryton. Han bytte senare röstfack till tenor, varefter han sjöng flera roller i tenorfacket. En viktig del av karriären upptogs av rollen som Raoul de Chagny – och även titelrollen i Fantomen på Operan, vid Oscarsteatern i Stockholm 1989–96.

Bengt har skrivit librettot till Thomas Jennefelts Gycklarnas Hamlet med urpremiär på Göteborgsoperan 1991, och har översatt 10 helaftonsöversättningar till svenska, som Così fan tutte för Göteborgsoperan 2019.

Bengts pedagogiska arbete finns dokumenterat i Uppsatsen Vägen till Bel Canto – Om min omskolning till Chiaroscuro – en magisteruppsats av sopranen Katarina Pilotti vid Musikhögskolan i Örebro 2009.

Anna Elisa Lindqvist

Anna Elisa Lindqvist är frilansande sångerska (sopran) från Stockholm som länge bott både i Italien och Ungern. Parallellt med sin egen konsertverksamhet undervisar hon i klassisk sång i Vadstena och på Stockholm Opera Center.

Anna har en masterexamen i solosång från Conservatorio Luigi Cherubini i Florens, Italien, och har sedan byggt på med kompletterande utbildningar i scenisk framställning för bl.a. regissör Elisabeth Ljungar vid Stockholm och Malmö Musikhögskolor. Anna är legitimerad lärare och har dessutom en trippelkandidatexamen i språk, litteratur och fonetik. Hon har länge undervisat i italienska och även coachat operasångare i språket. Hon coachar också i ungerskt uttal vid behov – utöver att hon naturligtvis kan arbeta med repertoar på standarsspråken tyska och franska. Hon är dessutom certifierad NLP-practitioner (Neurolinguistic Programming) och använder NLP som verktyg i undervisningen. Hon har också ägnat sig åt Feldenkraismetoden på elevnivå under många år och inkluderar dessa verktyg i sin undervisning.

Anna har studerat vokal pedagogik på avancerad nivå med inriktning vokal akustik och forskning med bl.a. Ken Bozeman som handledare. Nu vidareutbildar hon sig på en internationell masterutbildning i Storbritannien (UWTSD/Voice Study Centre) där hon arbetar med en forskningsstudie som undersöker relationen mellan andning och akustik, samt sångares perception av densamma.