Fasta sångpedagoger

Bengt Nordfors

Bengt Nordfors är Stockholm Opera Centers grundare och studieledare, med över 40 års pedagogisk erfarenhet. Han har sjungit huvudroller både i opera och musikal, är diplomerad sångpedagog, körpedagog, dirigent och musikalisk upphovsman – utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Teaterhögskolan i Göteborg samt Musikhögskolan i Malmö.

Han blev redan under studietiden knuten som solist till Göteborgsoperan, där han sjöng flera huvudroller. 1986 vann han Mozart-priset i den internationella tävlingen Belvedere Wettbewerb – då som baryton. Han bytte senare röstfack till tenor, varefter han sjöng flera roller i tenorfacket. En viktig del av karriären upptogs av rollen som Raoul de Chagny – och även titelrollen i Fantomen på Operan, vid Oscarsteatern i Stockholm 1989–96.

Bengt har skrivit librettot till Thomas Jennefelts Gycklarnas Hamlet med urpremiär på Göteborgsoperan 1991, och har översatt 10 helaftonsöversättningar till svenska, som Così fan tutte för Göteborgsoperan 2019.

Bengts pedagogiska arbete finns dokumenterat i Uppsatsen Vägen till Bel Canto – Om min omskolning till Chiaroscuro – en magisteruppsats av sopranen Katarina Pilotti vid Musikhögskolan i Örebro 2009.

Anna Elisa Lindqvist

Anna Elisa Lindqvist är frilansande sångerska (sopran) från Stockholm som länge bott både i Italien och Ungern. Parallellt med sin egen konsertverksamhet undervisar hon i klassisk sång i Vadstena och på Stockholm Opera Center, där hon är assisterande lärare.

Anna har en masterexamen i solosång från Conservatorio Luigi Cherubini i Florens, Italien, och har sedan byggt på med kompletterande utbildningar i scenisk framställning för bl.a. regissör Elisabeth Ljungar vid Stockholm och Malmö Musikhögskolor.

Anna är legitimerad lärare och har dessutom en trippelkandidatexamen i språk, litteratur och fonetik. Hon har länge undervisat i italienska och även coachat operasångare i språket. Hon coachar även i ungerskt uttal vid behov – utöver att hon naturligtvis kan arbeta med repertoar på flera andra språk (som tyska och franska).

Anna är dessutom certifierad NLP-practitioner (Neurolinguistic Programming) och använder NLP som verktyg i undervisningen. Hon har också ägnat sig åt Feldenkraismetoden på elevnivå under många år och inkluderar även några av dessa verktyg i sin undervisning.

Just nu vidareutbildar sig Anna inom ämnet vokalakustik med Ken Bozeman (USA) som handledare, och arbetar på sin masterexamen i ämnet. Hennes specialiseringsområde är hur olika förändringar i ansatsrören (inne i munnen och svalget) påverkar klangen, samt vilken roll andningsteknik och ett aktivt stöd spelar i detta.

Gästlärare

Karin Modigh är dansare, koreograf och regissör, specialiserad på barockdans och barockopera. Hon har bl.a. dansat med Compagnie l’Eventail/M-G Massé, Corpo Barocco/S. T’Hooft och D C Colonna på operahus och festivaler runtom Europa och i Boston. Som regissör och koreograf stod hon bakom 2018 års barocksuccé Solen och Nordstjärnan på Vadstena-Akademien och 2019 koreograferade hon Rosseau’s Le Devin du Village på Confidencen. 2021 skapar hon familjeföreställningen Station Illusion för Kungliga Operan. Karin har undervisat på Operahögskolan i Stockholm, Conservatoire National Superieure i Paris och Conservatoire Royal i Bryssel. På Stockholm Opera Center är hon gästande lärare i scenisk gestaltning från barocken.

Alexander Niclasson är konstnärlig ledare för Opera på Skäret, regissör och tenor. Han är utbildad vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Operahögskolan i Stockholm och Societá Dante Alighieri a Siena.
På Stockholm Opera Center är Alexander gästande lärare i scenspråk och auditionträning.

Lotta Larsson har både solistdiplom och pianopedagogexamen från Kungliga Musikhögskolan, samt två års pianistutbildning i London. Hon är verksam som kammarmusiker, operacoach, pedagog, solist och romanspianist. Hon har undervisat på Operahögskolan i Stockholm, varit anställd som instuderare på Folkoperan 1982-2000, samt arbetat på Sveriges Radio P2, Norrlandsoperan, Kungliga Operan, Riksteatern, Radioteatern, Oscarsteatern, Vadstena-Akademien och Musikhögskolan i Stockholm. På Stockholm Opera Center är Lotta gästande pianist och instuderare.

Oskar Ekberg är utbildad konsertpianist med solistdiplom från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han debuterade år 2003 med Sveriges Radios Symfoniorkester i Prokofjevs andra pianokonsert, och har sedan dess haft en mångsidig och aktiv karriär som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och orkesterpianist. Bl.a. hans CD-inspelningar (Daphne Records) med solopianomusik av J.H. Roman, Elfrida Andrée och Adolf Fredrik Lindblad har väckt stor uppmärksamhet och hyllats av recensenterna. Oskar har genom åren visat stort intresse för undervisning, och han är professor i piano på Ersta Sköndal Bräcke högskola. På Stockholm Opera Center är Oskar gästande pianist och instuderare.

Nanette Nowels-Stenholm är uppvuxen i Oregon, USA där hon började sin musikaliska utbildning som pianist och oboist. Därefter följde studier i harmoni och solfège i Frankrike för den legendariska Nadia Boulanger och därefter ett Mastersdiplom i ackompanjemang från University of Southern California, Los Angeles. Efter att ha bosatt sig i Sverige har Nanette frilansat som ackompanjatör till ett flertal sångare och arbetat på bland annat Drottningholms Slottsteater, Folkoperan och Vadstena-akademien. Hon har haft fleråriga anställningar på Kungliga Operan som repetitör, Operahögskolan som instuderingslärare och Mälardalens högskola som universitetslektor i kammarmusik, inriktning sånginterpretation. På Stockholm Opera Center är Nanette gästande pianist, instuderare och engelsk språkcoach.

Katja Själander är pianist, organist och dirigent med ryska som modersmål. På Stockholm Opera Center är Katja gästande instuderare av rysk repertoar samt rysk språkcoach.