VOKALFORUM

Vokalforum är en plattform för att stärka vårt nätverk av sångpedagoger – genom temadagar, kompetensutveckling och vidareutbildning.

Vi vill utgöra ett tillåtande och inkluderande forum där vi sångpedagoger kan träffas regelbundet och fördjupa oss i viktiga ämnen, dela med oss av våra kunskaper, ställa frågor, utforska och växa tillsammans.

Vi ser ett behov – speciellt hos nyutexaminerade sångpedagoger – att utreda grundläggande begrepp, att få ha äldre och mer erfarna kollegor som bollplank och att få hjälp vidare i olika riktningar.

De senaste decennierna har vetenskapen gått framåt och bidragit till mycket kunskap om rösten. Det vi är intresserade av är vad dessa nya insikter får för konsekvenser för oss i praktiken och vad de kan tillföra vårt dagliga arbete som sångare och pedagoger.

Vad är egentligen stöd? Vad är skillnaden mellan falsett och halvröst? Vad är egentligen ”Randstimme” som många pratar om och hur kan jag använda det i min undervisning? Menar vi verkligen samma sak med de olika begrepp vi använder? Är det tabu att sjunga nasalt, eller kan det tillföra klangen något? Vad får nasalisering för konsekvenser i praktiken? Var skapas egentligen huvudklang och (hur) ska vi arbeta med placering av rösten?

Dessa är några frågor vi gärna vill utforska och vi ser fram emot fler förslag på intressanta ämnen.

I vår multimediastudio har vi möjlighet att bjuda in till större och mindre träffar, visa filmer, göra presentationer, hålla föreläsningar, göra inspelningar, analysera våra röster med den senaste datatekniken och mycket annat.